Analýza neziskových organizací v oblasti zahraniční rozvojové pomoci v České republice 1989-2013 - Vránová, Gabriela (2014)
Diplomová práce se zabývá rolí neziskových organizací v oblasti zahraniční rozvojové pomoci, především analyzuje strukturu jejich financování a propojení s výdaji státního rozpočtu. Celkové výdaje na oficiální rozvojovou pomoc jsou zasazeny do struktury státního rozpočtu, dále jsou kvantifikovány příjmy ve vybraných neziskových organizacích a je nastíněna jejich struktura. Kromě financování se práce zabývá rovnež legislativní úpravou, shrnuty jsou změny, které přináší nový občanský zákoník. V práci jsou využity analytické, srovnávací a popisné metody, pomocí kterých autorka dochází k závěru, že podoba projektů realizovaných neziskovými organizacemi, může být zásadně ovlivněna Koncepcí zahraniční rozvojové spolupráce a dotacemi, které organizace mohou získat od státu.