Analýza systémů zdravotního pojištění v ČR a USA a jejich vzájemná komparace - Janega, Štěpán (2014)
Výdaje na zdravotnictví jsou v současnosti významnou a stále rostoucí položkou veřejných i soukromých rozpočtů ve vyspělém světě. Diplomová práce se zabývá analýzou dvou odlišných přístupů k fungování zdravotního pojištění na příkladu České republiky a Spojených států amerických. V teoretické části bude obecně charakterizován přístup ke zdravotní péči pohledem jednotlivých teorií, dále dojde k představení systémů zdravotního pojištění a aktérů zdravotní péče. Taktéž budou vymezena specifika trhu zdravotní péče. V analytické části se práce zaměří na systémy zdravotního pojištění v ČR a USA a jejich vývoj s důrazem na významné reformy poslední doby. Vzájemnou komparací obou systémů bude práce zkoumat nedostatky veřejného zdravotního pojištění a pojištění na komerční bázi, včetně efektivnosti jejich odstraňování. Následně bude provedena analýza vybraných ukazatelů zdravotní péče. Cílem práce je analyzovat rozdílné systémy zdravotního pojištění v ČR a USA v návaznosti na nedávné reformy a posoudit jejich vzájemnou efektivnost.