Dopady hypoteční krize v USA na nezaměstnanost v Evropské unii - Jiroutková, Tereza; Durdisová, Jaroslava, 1945-; Kotýnková, Magdalena, 1948-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2014)
Cílem diplomové práce je sledování vývoje a zhodnocení dopadů americké hypoteční krize na vývoj míry nezaměstnanosti v Evropské unii, Německu, České republice a Řecku během let 2000 -- 2012. V teoretické části je uveden vznik, příčiny a důsledky krize, dále pak protikrizová opatření zavedená na úrovni jednotlivých států a některých nadnárodních organizací. V další kapitole jsou uvedeny základní pojmy týkající se tématu nezaměstnanosti, její druhy a způsob měření. Je zde také uvedena ekonomická teorie týkající se nezaměstnanosti. Praktická část sleduje vývoj celkové míry nezaměstnanosti, míry nezaměstnanosti mužů a žen v letech 2000 -- 2012 v EU a vybraných zemích. Dále je analyzován vliv krize na vývoj zaměstnanosti v ekonomicky nejdůležitějších odvětvích hospodářství, která vykazují nejvyšší podíl zaměstnanců, vliv protikrizových opatření na vývoj míry nezaměstnanosti a vliv přímých zahraničních investic na vývoj počtu pracovních míst. Poslední kapitola je zaměřena na sledování výše veřejných výdajů na politiky zaměstnanosti v Německu, České republice a Řecku. Pro sledování vývoje dat je použita především metoda komparace a analýza statistických časových řad. Hlavním zdrojem dat, ze kterého jsou informace čerpány, je Eurostat.
Vedoucí práce: Jaroslava Durdisová
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2014
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2014
Způsob přístupu: Internet
Keywords: hospodářská politika [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses