Využití systému LISp-Miner při analýze faktorů ovlivňujících dominanci sinic ve fytoplanktonu - Hlaváčová, Tereza (2014)
Tématem práce jsou kroky spojené s řešením analytické otázky pomocí systému LISp-Miner v datech získaných z rozborů vod 12 rybníků v jižních Čechách v letech 2007 až 2012. Analytické otázky jsou primárně zaměřeny z pokynu zadavatele, Povodí Vltavy, státní podnik, na problematiku sinic. Mimo popisu postupu při aplikaci procedur KL-Miner, CF-Miner a 4ft-Miner na data, si práce klade za cíl připravit postup pro automatizaci prováděných kroků. Obsahem teoretické části je shrnutí základních pojmů a principů spojených s asociačními pravidly a metodou GUHA. Praktická část postupuje podle metodologie CRISP-DM. Výsledkem práce je návrh automatizace postupu, podle kterého je možné hledat zajímavá pravidla v hydrobiologických a hydrochemických datech. Dále je uveden soubor doporučení pro lepší využitelnost databáze zadavatele pro potřeby DZD, s návrhy na úpravu dat.