Co ovlivňuje snižující se spotřebu piva? Analýza determinant poptávky - Podešva, Jiří (2014)
Spotřeba piva na osobu je v České republice dlouhodobě jedna z nejvyšších na světě. V posledních letech však začala klesat. Tato práce se zabývá determinanty poptávky po pivu a možnými příčinami poklesu spotřeby piva. Na modelech časových řad je analyzován celý trh. Dále bylo provedeno rozdělení tohoto trhu na on-trade a off-trade. Tímto rozdělením se dřívější výzkumy nezabývaly. Bylo prokázáno, že víno je substitutem on-tradového piva, ale komplementem piva off-tradového. On-tradové pivo je běžným statkem, kdy s růstem ceny o 1 Kč klesne spotřeba o 5 %. Lihoviny jsou komplementem on-tradového piva. U off-tradového piva se dále neprokázal vliv ceny na jeho spotřebu. Při analýze panelových dat off-tradu bylo dále zjištěno, že pivo je hrubým substitutem vína a dobré počasí zvyšuje jeho spotřebu. Predikce na rok 2014 předpokládá, že člověk v průměru vypije 57,5 litrů piva na on-tradu.