Komparativní analýza vybraných systémů nakládání s komunálním odpadem ve Spojených státech amerických - Brožová, Eva Antonie; Osersová, Marta; Ropický, Jan, 1985-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2014)
Tato práce se zabývá komparaci dvou nejčastěji se vyskytujících systémů třídění odpadu ve Spojených státech amerických -- Single stream a Dual stream recycling systémům, a vyhodnocením toho, jaké jsou možnosti využitelnosti systému Single stream v České republice. Komparace je provedena z několika hledisek: investiční náklady, provozní náklady, náklady zpracovatelů druhotných surovin, náklady zatížení životního prostředí polutanty CO2, SO2 a NOx, využívání kapacit a participace občanů na systému třídění, a to se zaměřením na jedinou komoditu; papírový a kartonový odpad. Protože podle dosavadních studií představují uvedené systémy pro jednotlivé subjekty ekonomiky odlišnou zátěž, je ke komparaci užita nákladově-přínosová metoda. Tímto způsobem jsou analyzovány čtyři svozové oblasti a nejdůležitější beneficienti (municipální subjekt, zpracovatelé druhotných surovin, skládka a rezidenti) podílející se na systému ve státě Pensylvánie. Žádná z dosavadních studií doposud nebrala v úvahu náklady a přínosy více než jednoho subjektu ekonomiky. V České republice doposud podobné studie nebyly realizovány, proto se toto téma stalo předmětem této práce. Z pohledu nákladů a užitků pouze municipálního subjektu se výsledky práce shodují s doposud realizovanými studiemi, tj. že pro malé svozové oblasti je více vhodný systém Dual stream recycling. Nicméně z pohledu všech hlavních beneficientů se již výsledky práce diametrálně odlišují od realizovaných studií. Na základě této analýzy lze vyvodit závěr, že pro malé obce není vhodný ani jeden z výše zmíněných systémů, s tím, že hodnoty pro systém Single stream jsou méně záporné. Aplikace Single stream systému v podmínkách České republiky, konkrétně v Praze, se všemi svými omezeními (vycházíme z nákladů odvozených z amerického trhu) vychází výho
Vedoucí práce: Marta Osersová
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2014
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2014
Způsob přístupu: Internet
Keywords: národní hospodářství [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses