Daňová politika a bytová výstavba - Kubantová, Kateřina (2014)
Diplomová práce se zabývá vlivem daňové politiky na novou bytovou výstavbu. V úvodní části je analyzován vývoj bytové výstavby v minulých letech, dále jsou identifikovány vlivy, které by na vývoj bytové výstavby mohly mít dopad a následně je provedena analýza vývoje bytové výstavby dle těchto aspektů. Výsledkem provedené analýzy je závěr, že největší vliv na bytovou výstavbu má nastavení daně z přidané hodnoty. Daně z příjmů jsou výrazně méně podstatné, stejně jako daň z nemovitých věcí, daň z nabytí nemovitostí má v současné době vliv zanedbatelný. Tyto i další daňové vlivy se tedy projevují méně výrazně oproti vlivům způsobeným nastavením daně z přidané hodnoty. Kromě daní ovlivňují samozřejmě bytovou výstavbu také hospodářský a demografický vývoj a jiné. Při práci byla použita především metoda korelace vývoje bytové výstavby a jednotlivých vlivů, abstrakce a komparace dopadu jednotlivých vlivů.