Přímé zahraniční investice v Moravskoslezském kraji - Del Maschio, Anna (2014)
Tato bakalářská práce se zabývá problematikou přímých zahraničních investic, jejich determinujícími faktory a vlivem na hostitelskou ekonomiku. Hlavní důraz je přitom kladen na analýzu situace v konkrétním regionu. Teoretická část práce se zabývá historickým vývojem teorií lokalizace. Následuje definice a vymezení základních forem přímých zahraničních investic. Analytická část je zaměřena na vývoj přímých zahraničních investic v Moravskoslezském kraji, zemi původu investora, podpořené sektory ekonomiky a lokalizaci projektů. Závěrečná část práce je věnována koncentrační, regresní a korelační analýze přímých zahraničních investic, a vybraných proměnných. Následně jsou získané poznatky shrnuty a na jejich základě vymezen vliv přímých zahraničních investic na Moravskoslezský kraj.