Úloha centrální banky v průběhu transformace v Československu resp. České republice a dopady její činnosti na ekonomiku - Bělíková, Lucie (2014)
Práce analyzuje vývoj makroekonomických ukazatelů a měnových nástrojů centrální banky. V úvodu stručně popisuji vývoj ekonomiky socialistických zemí do roku 1989, samotnou transformaci, a vysvětluji změny s ní související. Stěžejní částí práce je analýza příčiny a povahy hospodářské recese a také příčiny bankovní krize na konci 90. let v České republice Hypotézu, že v případě ČNB nebyla uskutečněna správná rozhodnutí týkající se bankovního dohledu či měnové politiky centrální banky, jsem v průběhu práce částečně potvrdila. Za hlavní příčiny poklesu ekonomiky považuji příliš restriktivní měnovou politiku centrální banky a nedostatečnou přizpůsobivost nabídky vůči domácí poptávce. Krize bankovního sektoru byla naopak zapříčiněna nedostatečnou kontrolou bank při provádění finanční liberalizace.