Úloha centrální banky v průběhu transformace v Československu resp. České republice a dopady její činnosti na ekonomiku - Bělíková, Lucie; Chalupecký, Petr; Johnson, Zdenka, 1983-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2014)
Práce analyzuje vývoj makroekonomických ukazatelů a měnových nástrojů centrální banky. V úvodu stručně popisuji vývoj ekonomiky socialistických zemí do roku 1989, samotnou transformaci, a vysvětluji změny s ní související. Stěžejní částí práce je analýza příčiny a povahy hospodářské recese a také příčiny bankovní krize na konci 90. let v České republice Hypotézu, že v případě ČNB nebyla uskutečněna správná rozhodnutí týkající se bankovního dohledu či měnové politiky centrální banky, jsem v průběhu práce částečně potvrdila. Za hlavní příčiny poklesu ekonomiky považuji příliš restriktivní měnovou politiku centrální banky a nedostatečnou přizpůsobivost nabídky vůči domácí poptávce. Krize bankovního sektoru byla naopak zapříčiněna nedostatečnou kontrolou bank při provádění finanční liberalizace.
Vedoucí práce: Petr Chalupecký
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2014
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2014
Způsob přístupu: Internet
Keywords: národní hospodářství [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses