Energetický průmysl Spojených států v 70. letech v kontextu prvního ropného šoku - Weiss, Tomáš (2014)
V práci se zabývám tématikou vyvolání prvního ropného šoku kartelem OPEC na podzim 1973 a jeho důsledky pro americký energetický průmysl 70. let. Levná arabská ropa totiž představovala pro Spojené státy významný zdroj energie a její náhlý nedostatek odstartoval sérii tvrdých protikrizových opatření přijatých s cílem posílit domácí produkci ropy, snížit celkovou spotřebu energie, omezit zahraniční dovozy a podpořit rozvoj alternativních zdrojů. Metodou mé práce je analýza přijatých opatření a zhodnocení jejich vlivu na vývoj americké energetiky ve druhé polovině 70. let pomocí komparace se stavem před prvním ropným šokem. V závěru práce shrnuji výsledky mého zkoumání a posuzuji, do jaké míry byla přijatá opatření dostatečná a dokázala přispět ke zmírnění americké energetické závislosti.