Hospodářský vývoj Hongkongu Od počátku reformního procesu v ČLR do vytvoření zvláštní správní oblasti ČLR (1979-1997) - Vilt, Lukáš (2014)
Práce se zabývá hospodářským vývojem Hongkongu mezi lety 1979-1997 a snaží se najít zdroje a příčiny rychlého hospodářského růstu v tomto období. Hlavní hypotézou práce je, že mezi dominantní vlivy tohoto hospodářského růstu patří malá regulovanost a slabé státní intervence na trhu, se kterými souvisí také velikost veřejného sektoru a daňová zátěž, a dále alternativní forma bankovnictví. Tuto hypotézu se podařilo částečně prokázat jako pravdivou především v nízké zátěži regulací a daní, které podpořily jak domácí tak i zahraniční obchod a umožnily rozvoj samotného bankovního trhu. Mimo veřejný sektor a bankovnictví se práce zabývá také vývojem mezinárodního obchodu se zaměřením na obchodní a finanční toky mezi Hongkongem a Čínskou lidovou republikou. Zde se jako klíčový ukázal především reexport čínského zboží, na kterém Hongkong od poloviny osmdesátých let stále více profitoval. Mezinárodní obchod a spolupráce s ČLR se dokonce projevily jako hlavní zdroje rychlého hospodářského růstu, který byl ostatními faktory pouze podpořen.