Hospodářský vývoj Hongkongu Od počátku reformního procesu v ČLR do vytvoření zvláštní správní oblasti ČLR (1979-1997) - Vilt, Lukáš; Skřivan, Aleš, 1973-; Fabianková, Klára, 1979-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2014)
Práce se zabývá hospodářským vývojem Hongkongu mezi lety 1979-1997 a snaží se najít zdroje a příčiny rychlého hospodářského růstu v tomto období. Hlavní hypotézou práce je, že mezi dominantní vlivy tohoto hospodářského růstu patří malá regulovanost a slabé státní intervence na trhu, se kterými souvisí také velikost veřejného sektoru a daňová zátěž, a dále alternativní forma bankovnictví. Tuto hypotézu se podařilo částečně prokázat jako pravdivou především v nízké zátěži regulací a daní, které podpořily jak domácí tak i zahraniční obchod a umožnily rozvoj samotného bankovního trhu. Mimo veřejný sektor a bankovnictví se práce zabývá také vývojem mezinárodního obchodu se zaměřením na obchodní a finanční toky mezi Hongkongem a Čínskou lidovou republikou. Zde se jako klíčový ukázal především reexport čínského zboží, na kterém Hongkong od poloviny osmdesátých let stále více profitoval. Mezinárodní obchod a spolupráce s ČLR se dokonce projevily jako hlavní zdroje rychlého hospodářského růstu, který byl ostatními faktory pouze podpořen.
Vedoucí práce: Aleš Skřivan
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2014
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2014
Způsob přístupu: Internet
Keywords: národní hospodářství [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses