Vývoj pojistného sociálního pojištění u osob samostatně výdělečně činných 1993 - 2014 - Fikoczková, Karin (2014)
Tato bakalářská práce se zabývá vývojem pojistného sociálního pojištění osob samostatně výdělečně činných v letech 1993--2014. Cílem práce je zjistit, jak se vyvíjely jednotlivé parametry pojistného u OSVČ, jak se vyvíjel počet OSVČ účastných na důchodovém a nemocenském pojištění a v jaké výši se pohybovala míra zatížení povinným pojistným OSVČ od roku 1993. Stěžejním zákonem celé práce je zákon č. 589/1992 Sb., o pojistném na sociální zabezpečení a příspěvku na státní politiku zaměstnanosti. V práci byla provedena obsahová analýza legislativy, zejména výše zmíněného zákona, mimoto jsem se zabývala i legislativními změnami zákona č. 582/1991 Sb., o organizaci a provádění sociálního zabezpečení, zákona č. 155/1995 Sb., o důchodovém pojištění a zákona č. 187/2006 Sb., o nemocenském pojištění. Zatímco počet OSVČ účastných důchodového pojištění od roku 1993 roste, počet OSVČ účastných nemocenského pojištění rapidně klesá. Zatížení povinným pojistným průměrné OSVČ se od roku 1993 pohybuje v rozmezí 10--15 %.