Ovlivňuje motiv charity nákupní chování? - Hrabánková, Tereza (2014)
Diplomová práce zkoumá charitativní projekt společnosti Procter & Gamble "PG Pomáhá" jako nástroj podpory prodeje pro maloobchodníky a spotřebitele, uvedený na 134 nezávislých drogeriích a 13-ti prodejnách potravin v České republice. Analýzou prodejních dat bylo zjištěno, že charitativní prvek pozitivně ovlivňuje obrátku zboží. Konkrétně se obraty na prodejnách zapojených do programu v porovnání se zbylými prodejnami zvýšily průměrně o 8,3 % u drogerií a o 12 % na prodejnách potravin. Díky projektu došlo k meziročnímu nárůstu distribuce nejprodávanějších položek průměrně o 12 % na drogeriích a o 130 % na prodejnách potravin. Hlavním přínosem práce je zjištění vyšší návratnosti investice pro výrobce do projektu v porovnání s letákovým snížením ceny na náhodně vybranou položku s rozdílem ROI o 2,18. Výsledky této práce mohou být využity jako podklad při vzniku podobného projektu.