Sebevraždy a jejich ekonomické podněty - Papay, Jindřich; Rotschedl, Jiří, 1982-; Svoboda, Miroslav; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2014)
Bakalářská práce zkoumá vliv ekonomických a neekonomických faktorů na počet sebevražd v České republice. Ekonomické faktory, které jsou zahrnuty v této práci, jsou hrubý domácí produkt na obyvatele a obecná míra nezaměstnanosti. Proměnná HDP na obyvatele podle předpokladů měla nepřímou závislost na míře sebevražd. Nezaměstnanost naopak měla na míře sebevražednosti přímou závislost. Neekonomické proměnné, u kterých se potvrdil jejich vliv na míru sebevražd, byly hrubá míra porodnosti a míra rozvodovosti. Míra rozvodovosti i hrubá míra porodnosti měla stejně jako nezaměstnanost přímou závislost. Hrubá míra porodnosti překvapivě nabývala opačných hodnot, než jaká byla původní hypotéza. Neekonomické faktory, které se ukázaly bez vlivu na míru sebevražd, byly spotřeba alkoholu a míra migrace. V práci se potvrdil vliv ekonomických faktorů na počet sebevražd. Výsledky práce mohou být zpřesněny prodloužením časových řad.
Vedoucí práce: Jiří Rotschedl
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2014
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2014
Způsob přístupu: Internet
Keywords: ekonomie [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses