Vývoj hodnot indexu lidského rozvoje - Svobodová, Veronika (2014)
Tato bakalářská práce se zabývá zkoumáním a kvantifikací kvality života pomocí indexu lidského rozvoje převážně v evropských zemích. Práce je rozdělena do tří částí. V první části je definována kvalita života a důvody jejího zkoumání. Dále je zmíněn pojem udržitelný rozvoj. Druhá část se zaměřuje na vlastní výpočty, zejména popis vývoje hodnot ILR, rozklad ILR na dílčí složky a porovnání ILR s dalšími ekonomicko -- demografickými ukazateli. Ve třetí části je vedena kritická diskuze nad zjištěnými výsledky, zjištěné výsledky jsou porovnány s již dříve publikovaným výzkumem a dalšími zdroji. V práci lze také nalézt kritické pohledy na ILR a další způsoby měření kvality života.