Protekcionářská politika v Evropské unii – výjimky v nastavení spotřební daně z pohonných hmot - Sochorová, Aneta (2014)
Tato práce analyzuje výjimky z nastavení spotřební daně z minerálních olejů v rámci Evropské unie. Hypotézou je, že členské státy, které si vyjednaly výjimku ze směrnice Rady 2003/96/ES, která upravuje nastavení minimální úrovně zdanění minerálních olejů, jsou výrazně exportně orientované a nákladní silniční doprava je důležitým odvětvím jejich ekonomiky. Výjimka měla tedy sloužit k ochraně a zajištění jejich ekonomických zájmů. Jednoduchá regresní analýza prokázala pozitivní efekt mezi vyjednanou výjimkou a objemem nákladní silniční dopravy. Dále jsou výsledky modelu aplikovány na situaci v České republice. Přestože Česká republika je výrazně exportně orientovaná a má vysoký podíl nákladní silniční dopravy, čeští politici žádnou výjimku v této záležitosti nesjednali.