Vliv poválečných politických a sociálních změn na cestovní ruch v Českém Švýcarsku - Nádvorníková, Markéta (2014)
Tato práce analyzuje cestovní ruch v československém pohraničí po druhé světové válce do konce šedesátých let. Analýza je provedena na příkladu Českého Švýcarska. V první části je nastíněn vývoj turismu v oblasti v 19. století a na počátku 20. století. Následně jsou rozebrány některé důležité změny meziválečného období a nakonec dopady poválečných politických a společenských změn. Během práce je potvrzena hypotéza, že odsun Němců z pohraničí ovlivnil rozvoj cestovního ruchu v regionu mnohem výrazněji, nežli následná změna režimu v roce 1948. V analytické části práce je na základě dostupných dat srovnáváno meziválečné a poválečné období z hlediska výkonnosti a postavení státních a nestátních organizací cestovního ruchu.