Zvyšují sociální dávky porodnost? Analýza pro Českou Republiku - Frejlich, Petr (2014)
Práce analyzuje vliv jednotlivých faktorů na porodnost v České republice s důrazem na efekt sociálních dávek. Na základě získaných dat práce odhaduje základní a doplňující ekonometrické modely se mzdami mužů a žen. Základní modely jsou odhadované na datasetu, který je složený z dat z období 2004:01 -- 2013:12. Dále jsou odhadované doplňující modely sestavené z dat z období 2004:01 -- 2012:03. Jako hlavní determinanty vysvětlované proměnné (porodnost) jsou uvedeny mzdy mužů, mzdy žen, nezaměstnanost mužů, nezaměstnanost žen, přídavky na děti, rodičovský příspěvek, porodné, sociální příplatek a vzdělání žen. Determinanty porodnosti jsou určeny na základě výchozích studií a Beckerovy teorie poptávky po dětech. Výsledky odhadnutých modelů ukazují, že ve zkoumaném období má většina sociálních dávek pozitivní vliv na porodnost.