Negalerie - nový fenomén v prezentaci vizuálního umění. - Pojarová, Karolína (2014)
Práce se věnuje "negaleriím" jako netradičním způsobům prezentace současného umění ve veřejném prostoru, organizovaným zpravidla mimo aktivity muzejních institucí z iniciativy nadšených jednotlivců a skupin. Tématiku tato práce představuje dílem teoreticky pomocí historické, geografické a sociokulturní kontextualizace, teoretická část se rovněž kriticky zabývá samotným pojmem "negalerie", a dílem prakticky prostřednictvím případové studie typové mimo-institucionální galerie Fresh Air Gallery v Plzni. Na základě rozhovorů s organizátorkou tamní negalerie má tato bakalářská práce také za cíl sumarizovat náležitosti a úkony potřebné k založení a organizaci takovéto aktivity. Za cíle práce můžeme tedy shrnout představení "negalerií" jako pojmu dosud rozšířeného pouze mezi odbornou veřejností, zmapování existence negalerií na území České republiky, praktická ukázka tohoto jevu s jeho zásadními ekonomickými a produkčními aspekty. Vedlejším a vítaným cílem práce je její případné využití jako manuálu, příručky pro budoucí organizátory podobných aktivit.