Komparace aktuálního investičního prostředí Srbska, Černé Hory a České republiky - Sýkora, Michal (2014)
Přímé zahraniční investice jsou důležitým prvkem utvářejícím podobu rozvíjejících se ekonomik. Ukázalo se to mimo jiné na příkladu České republiky. Ve stejné situaci jako Česká republika těsně po svém vzniku se nyní nachází některé země západního Balkánu. Cílem práce je analýza investičního prostředí v Srbsku, Černé Hoře a České republice. Teoretická část vymezuje základní pojmy vztahující se k investičnímu prostředí. V praktické části je analyzováno investiční prostředí vybraných států ve vymezených oblastech, a popsána předpokládaná podoba PZI. Tyto předpoklady jsou porovnány s realitou. Práce potvrzuje význam politického rizika při rozhodování o realizaci investice. Další významné faktory jsou členství v mezinárodních organizacích, infrastruktura nebo hospodářská stabilita.