Způsoby veřejného financování zdravotní péče - Schmidová, Martina (2014)
Pokud je zdravotnictví posuzováno z pohledu zdroje financování, rozlišují se historicky tři hlavní modely. Jsou to tržní, Biscmarkovský a Beveridgeovský systém financování. Zdravotnictví každé země vykazuje určité prvky, díky kterým je možné jej přiřadit k jednomu z historických modelů. Jde o modely historické proto, že v současné době již neexistují ve své původní podobě, ale každá země si je přizpůsobila svým potřebám, Českou republiku nevyjímaje. Cílem práce je tedy identifikovat prvky Beveridgeovského modelu v systému financování veřejné zdravotní péče. V první části práce jsou představeny všechny tři modely, na kterých je dnešní zdravotnictví založeno. Druhá část se zaměřuje již konkrétně na veřejné zdravotnictví ČR, zdroje jeho financování nebo subjekty působící ve zdravotnictví. Na základě zjištěných skutečností je pak poslední kapitola práce věnovaná právě identifikaci Beveridgeovských prvků v českém veřejném zdravotnictví.