Způsoby veřejného financování zdravotní péče - Schmidová, Martina; Slintáková, Barbora; Mikušová, Pavla; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví (2014)
Pokud je zdravotnictví posuzováno z pohledu zdroje financování, rozlišují se historicky tři hlavní modely. Jsou to tržní, Biscmarkovský a Beveridgeovský systém financování. Zdravotnictví každé země vykazuje určité prvky, díky kterým je možné jej přiřadit k jednomu z historických modelů. Jde o modely historické proto, že v současné době již neexistují ve své původní podobě, ale každá země si je přizpůsobila svým potřebám, Českou republiku nevyjímaje. Cílem práce je tedy identifikovat prvky Beveridgeovského modelu v systému financování veřejné zdravotní péče. V první části práce jsou představeny všechny tři modely, na kterých je dnešní zdravotnictví založeno. Druhá část se zaměřuje již konkrétně na veřejné zdravotnictví ČR, zdroje jeho financování nebo subjekty působící ve zdravotnictví. Na základě zjištěných skutečností je pak poslední kapitola práce věnovaná právě identifikaci Beveridgeovských prvků v českém veřejném zdravotnictví.
Vedoucí práce: Barbora Slintáková
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví, 2014
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2014
Způsob přístupu: Internet
Keywords: zdanění a daňová politika [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses