Vliv míry zdanění na produktivitu práce v zemích OECD - Šmejkal, Martin (2014)
V odborné literatuře lze nalézt mnoho studií vysvětlujících nabízené množství práce širokou škálou proměnných. Já jsem se ve své bakalářské práci zaměřil na dvě stránky nabídky práce: kvantitu a kvalitu. Kvantitu definuji jako průměrný počet odpracovaných hodin na zaměstnanou osobu, kvalitu potom jako HDP na hodinu práce. Hlavním cílem této práce je empiricky testovat, zda existuje vztah mezi nabízeným množstvím práce a mírou zdanění osobních příjmů. Byla použita panelová regrese za použití dat 20 (respektive 26) zemí OECD v období 2001-2010. Konečné modely byly testovány metodou prvních diferencí, která se zdála být nejvhodnější. Míra zdanění vyšla jako významný determinant pouze v modelu kvality práce. Významnost proměnné je však podmíněna tím, že daňová sazba zahrnuje také odvody sociálního pojištění.