Vliv míry zdanění na produktivitu práce v zemích OECD - Šmejkal, Martin; Komrska, Martin; Špecián, Petr; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2014)
V odborné literatuře lze nalézt mnoho studií vysvětlujících nabízené množství práce širokou škálou proměnných. Já jsem se ve své bakalářské práci zaměřil na dvě stránky nabídky práce: kvantitu a kvalitu. Kvantitu definuji jako průměrný počet odpracovaných hodin na zaměstnanou osobu, kvalitu potom jako HDP na hodinu práce. Hlavním cílem této práce je empiricky testovat, zda existuje vztah mezi nabízeným množstvím práce a mírou zdanění osobních příjmů. Byla použita panelová regrese za použití dat 20 (respektive 26) zemí OECD v období 2001-2010. Konečné modely byly testovány metodou prvních diferencí, která se zdála být nejvhodnější. Míra zdanění vyšla jako významný determinant pouze v modelu kvality práce. Významnost proměnné je však podmíněna tím, že daňová sazba zahrnuje také odvody sociálního pojištění.
Vedoucí práce: Martin Komrska
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2014
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2014
Způsob přístupu: Internet
Keywords: ekonomie [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses