Substituční efekty v náboženství Jak ovlivňuje výše příjmu alokaci času věřících? - Pauerová, Blanka; Komrska, Martin; Svoboda, Miroslav; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2014)
Cílem této práce je analyzovat alokaci času věřících mezi náboženské aktivity v závislosti na výši příjmu. Prostřednictvím dat z průzkumu ISSP 2008, omezených na evropské katolíky a protestanty, byly odhadnuty modely, které vysvětlují, jak výše příjmu ovlivňuje návštěvnost bohoslužeb, intenzitu modlení a pravděpodobnost vlastnictví náboženských předmětů. Odhady ukázaly, že příjem má na tyto veličiny negativní vliv. Proto byla potvrzena první hypotéza, že věřící s vyšším příjmem méně navštěvují bohoslužby kvůli vysokým oportunitním nákladům. Další dvě hypotézy, které předpokládaly, že věřící s vyšším příjmem tyto návštěvy substituují modlením a náboženskými předměty, byly zamítnuty. Výsledky regresních modelů naznačují odlišný vliv příjmů mezi protestanty a katolíky.
Vedoucí práce: Martin Komrska
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2014
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2014
Způsob přístupu: Internet
Keywords: ekonomie [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses