Analýza vzniku a důsledků tzv. Beveridgeovy zprávy (1942). Příspěvek k počátkům sociálního státu ve Velké Británii - Šanová, Hana (2014)
Bakalářská práce se zabývá analýzou vzniku a vývoje sociálního státu ve Velké Británie a zejména pak rokem 1942, kdy vznikla tzv. Beveridgeova zpráva. Obsahuje stručný vývoj sociálního státu ve Velké Británii od 19. století až do roku 1942. Dále analyzuje samotnou Beveridgeovu zprávu a změny, které přinesla zejména v oblasti školství, nezaměstnanosti a zdravotnictví. V poslední části se zaměřuje na Bílé knihy, které byly vydány jako reakce na Beveridgeovu zprávu v letech 1943- 1944. V práci je shrnuto, jaké změny přineslo vydání zprávy a Bílých knih a jejich příspěvek ke vzniku sociálního státu ve Velké Británii.