Faktory ovlivňující návrat žen působících ve finančním sektoru na pracovní trh po mateřské dovolené - Kratochvílová, Nikola (2014)
Tato bakalářská práce se zabývá návratem žen působících ve finančním sektoru na pracovní trh po mateřské dovolené. Cílem práce je najít specifické faktory, které mohou tento návrat ovlivňovat a porovnat je s faktory již popsanými. V práci byl použit kvalitativní výzkum, který přináší rozsáhlé informace o devíti respondentkách. Je zde použita metoda dotazníku a polostrukturovaného rozhovoru. Data jsou zpracována pomocí otevřeného kódování. Dále jsou hledány podobnosti a odlišnosti v odpovědích. Provedeným výzkumem byla zjištěna hlavní specifika a problémy této skupiny žen. Respondentky považují svou práci za naplňující. Mezi hlavní problémy při návratu na pracovní trh zařazují nedostatečnou institucionální péči o děti mladší tří let, jako jsou jesle a mateřské školy. Dále je ve finančním sektoru problémem dlouhé přerušení kariéry, kterému se respondentky vyhýbaly a zůstávaly v kontaktu s oborem a zaměstnavatelem. Řešení problémů vidí ženy ve zřízení mateřských škol zaměstnavatelem. Výsledky této práce poskytují hypotézy pro další výzkum. Přínosem této práce je pohled na návrat na pracovní trh po mateřské dovolené jedné specifické skupiny žen, která díky svému vzdělání a ambicím může pociťovat některé faktory odlišně. Nově identifikovanými faktory jsou osobní výčitky, nemožnost najmout si placenou výpomoc a možnost podnikání.