Analýza vlivu vzdělání rodičů na délku studia jejich dětí - Dočekalová, Veronika (2014)
Práce analyzuje vliv vzdělání rodičů na vzdělání s využitím jejich potomků. Regresní modely jsou odhadnuty metodou nejmenších čtverců. Odhady jsou prováděny na základě dat získaných dotazníkovým šetřením v Praze a Plzni. Mimo tato dvě města jsou zkoumány i vlivy pro celý soubor respondentů. Průřezová data byla získána v prvním čtvrtletí roku 2014. Analýza naznačuje shodu s předpoklady o vlivu vzdělání matky i otce na výši vzdělání potomků. Jako další významné faktory ovlivňující dosažené vzdělání se ukázaly například počet sourozenců a rozvod.