Analýza faktorů migrace cizinců přijíždějících do České republiky za účelem studia - Vanišová, Michaela (2014)
Cílem této bakalářské práce je analýza faktorů studentské migrace do České republiky. Úvodní kapitola se věnuje hlavním teoretickým přístupům k migraci a popisuje jednotlivé charakteristiky související s migrací. Následující kapitola vymezuje aktuální vývoj imigrace a studium cizinců v České republice. Třetí stěžejní kapitola definuje jednotlivé determinanty ovlivňující migrační rozhodování zahraničních studentů. Výsledky empirického výzkumu dokazují vliv těchto ekonomických faktorů na migrační rozhodování studentů: životní úroveň, míra nezaměstnanosti, průměrné příjmy, výdaje státu do zdravotnictví a na sociální zabezpečení nebo imigrační politika. Svou významností však tyto faktory významně předčily neekonomické faktory plynoucí z politické nestability, blízkosti jazyka nebo geografické vzdálenosti.