Analýza faktorů migrace cizinců přijíždějících do České republiky za účelem studia - Vanišová, Michaela; Beránková, Hana; Kotýnková, Magdalena, 1948-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2014)
Cílem této bakalářské práce je analýza faktorů studentské migrace do České republiky. Úvodní kapitola se věnuje hlavním teoretickým přístupům k migraci a popisuje jednotlivé charakteristiky související s migrací. Následující kapitola vymezuje aktuální vývoj imigrace a studium cizinců v České republice. Třetí stěžejní kapitola definuje jednotlivé determinanty ovlivňující migrační rozhodování zahraničních studentů. Výsledky empirického výzkumu dokazují vliv těchto ekonomických faktorů na migrační rozhodování studentů: životní úroveň, míra nezaměstnanosti, průměrné příjmy, výdaje státu do zdravotnictví a na sociální zabezpečení nebo imigrační politika. Svou významností však tyto faktory významně předčily neekonomické faktory plynoucí z politické nestability, blízkosti jazyka nebo geografické vzdálenosti.
Vedoucí práce: Hana Beránková
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2014
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2014
Způsob přístupu: Internet
Keywords: národní hospodářství [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses