Analýza efektivity penzijního připojištění se státním příspěvkem v ČR v letech 2003 - 2013 - Uhlík, Ondřej; Štekláč, Jiří; Řežábek, Pavel, 1960-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2014)
Penzijní připojištění se státním příspěvkem využívá již od jeho vzniku v roce 1994 vysoký počet účastníků. Jeho formou se snaží vytvořit dostatečnou finanční rezervu pro výplatu doplňkové penze ve stáří tak, aby náhradový poměr nebyl příliš nízký. Za tímto účelem se na penzijní fondy spoléhají miliony účastníků. Se zvyšujícím se počtem obyvatel dožívajících se stále vyššího věku nabývá participace obyvatel na zajištění doplňkového příjmu na významu. Stát zákonem vymezuje investiční možnosti penzijních fondů, čímž zásadně ovlivňuje jejich efektivitu. Penzijní fondy v průměru nepřekonaly výkon indexu trhu. Jejich dodatečný výnos oproti bezrizikové úrokové míře, reprezentované sazbou CZEONIA, byl nízký. V takovéto podobě je penzijní připojištění neefektivní. Díky svým parametrům není ani nejvhodnějším spořícím produktem pro mladé účastníky.
Vedoucí práce: Jiří Štekláč
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2014
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2014
Způsob přístupu: Internet
Keywords: národní hospodářství [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses