Komparace rodinné politiky v České republice a Norsku - Hodková, Petra; Vostrovská, Zdenka, 1956-; Hřebík, Tomáš, 1979-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2014)
Bakalářská práce se zabývá komparací rodinné politiky v České republice a Norsku. Rodinná politika je zejména kvůli klesající porodnosti stále častěji diskutované téma, kterým by se měly zabývat všechny vyspělé státy. Česká republika je zemí s komunistickou minulostí, kde se koncepce rodinné politiky stále formuje. Norsko je naopak sociální stát se štědrými dávkami a aktivním přístupem k otázkám rodiny. Práce hodnotí rodinnou politiku těchto zemí z hlediska schopnosti zabezpečit rodiny s dětmi. Porovnávanými opatřeními jsou nástroje přímé a nepřímé finanční podpory, daňové zatížení a slaďování rodičovských a profesních rolí v obou zemích s důrazem na komparaci institucionálních zařízení pro předškolní děti. Norská opatření v oblasti zabezpečení rodin s dětmi se pohybují na vyšší úrovni než v případě České republiky, proto jsou v závěru práce navržena možná zlepšení pro českou rodinnou politiku.
Vedoucí práce: Zdenka Vostrovská
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2014
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2014
Způsob přístupu: Internet
Keywords: národní hospodářství [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses