Nezaměstnanost v okrese Děčín - efektivnost APZ - Beneš, Martin (2014)
Bakalářská práce má za cíl zanalyzovat úspěšnost, cílenost a nákladovost rekvalifikačních kurzů v okrese Děčín mezi lety 2007-2012. Cílenost byla hodnocena pomocí indexu cílenosti, úspěšnost pomocí analýzy hrubých efektů. Rekvalifikační kurzy v děčínském okrese cílily na ohrožené skupiny uchazečů minimálně, naopak, lze pozorovat známky creaming off efektu. Pomocí hrubých efektů bylo zjištěno, že do 12 měsíců po absolvování rekvalifikace si více jak 50 % uchazečů nalezlo práci. Rekvalifikace jako nastroj, jsou tedy hodnoceny jako účinné. Byla zpozorována nepřímá úměra mezi délkou nezaměstnanosti a výší hrubého efektu. V práci byla zjištěna doba návratnosti rekvalifikace na necelé 3 měsíce. Největším zdrojem dat pro tuto práci byl portál MPSV, ČSŮ a Zpráva o situaci na trhu práce v okrese Děčín.