Nezaměstnanost obyvatel s dosaženým vysokoškolským vzděláním v rámci Evropské unie - Vaňková, Martina; Vostrovská, Zdenka, 1956-; Vašenda, Jan; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2014)
Tato bakalářská práce se zabývá tématem nezaměstnanosti osob s dosaženým vysokoškolským vzděláním ve vybraných zemích Evropské unie. Hlavním cílem je nalezení společných faktorů ovlivňujících nezaměstnanost pro skupiny zemí s výrazně nižší a vyšší než průměrnou mírou nezaměstnanosti. Dalším cílem je potvrzení či vyvrácení hypotézy o existenci vzájemného vztahu mezi mírou nezaměstnanosti obyvatel s vysokoškolským vzděláním a celkovou mírou nezaměstnanosti dané země. Práce se zabývá mírou nezaměstnanosti v letech 2007 -- 2012 pro všech 27 států, které byly v těchto letech členy Evropské unie. K analýze jsou využívána data z Eurostatu, na jejichž základě jsou vybrány země s nejnižší a nejvyšší mírou nezaměstnanosti a zdůrazněny faktory, které mají na nezaměstnanost vliv. Metodou zkoumání je analýza časových řad. Na základě získaných dat byla potvrzena hypotéza o existenci vzájemného vztahu mezi mírou nezaměstnanosti osob s vysokoškolským vzděláním a celkovou mírou nezaměstnanosti. Rovněž byly nalezeny některé společné faktory, které mají vliv na výši nezaměstnanosti.
Vedoucí práce: Zdenka Vostrovská
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2014
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2014
Způsob přístupu: Internet
Keywords: národní hospodářství [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses