Analýza hospodářsko-politických nástrojů k řešení příčin a důsledků deflace – případ Japonska - Vincenc, Jakub (2014)
Bakalářská práce se zabývá analýzou japonské ekonomiky v období dvou ztracených dekád. Zkoumá závislost základních makroekonomických ukazatelů na přijatých prorůstových a proinflačních hospodářsko-politických opatřeních. Práce nachází jako hlavní příčinu vzniku krize uvolněnou měnovou politiku, která vyústila v krach na trhu aktiv. Dochází také k závěru, že krize byla prohloubena velkým objemem špatných úvěrů, růstem zadlužení bankovního a soukromého sektoru a následným úvěrovým ztenčením. Jako nejvhodnější řešení je uvedeno použití dlouhodobé fiskální expanze, která musí být doprovázena uvolněnou měnovou politikou.