Měnová reforma 1919 v Československu - Mrzena, Michal (2014)
Tématem bakalářské práce je měnová reforma 1919 v Československu. V první části se práce zaměřuje na vznik Československé republiky, rakousko-uherské koruny a analyzuje osobnost Aloise Rašína a jeho ekonomické názory. V hlavní části je kladen důraz na přípravy a provedení měnové reformy a na splnění hlavních cílů, které byly reformě vytyčeny. Dále se práce zabývá koncepcí měnové politiky, která následuje po měnové reformě a je provázána s Rašínovou osobností a jeho vlivem. Pro deflační politiku bylo po neúspěchu měnové restrikce zvoleno zhodnocování koruny přes měnový kurz v zahraničí a tím byla dovršena měnová koncepce Aloise Rašína. Práce tedy nepojednává výhradně o měnové reformě jako takové, ale analyzuje měnovou politiku spojenou s osamostatněním a zhodnocením československé měny. V závěru je shrnuto výsledné zhodnocení měnové reformy a fakt, že samotná reforma jako nástroj deflační politiky neuspěla a že zhodnocení měny přes zahraniční kurz vedlo k pozitivním i negativním projevům v celém hospodářství.