Měnová reforma 1919 v Československu - Mrzena, Michal; Dufek, Pavel, 1968-; Tajovský, Ladislav, 1973-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2014)
Tématem bakalářské práce je měnová reforma 1919 v Československu. V první části se práce zaměřuje na vznik Československé republiky, rakousko-uherské koruny a analyzuje osobnost Aloise Rašína a jeho ekonomické názory. V hlavní části je kladen důraz na přípravy a provedení měnové reformy a na splnění hlavních cílů, které byly reformě vytyčeny. Dále se práce zabývá koncepcí měnové politiky, která následuje po měnové reformě a je provázána s Rašínovou osobností a jeho vlivem. Pro deflační politiku bylo po neúspěchu měnové restrikce zvoleno zhodnocování koruny přes měnový kurz v zahraničí a tím byla dovršena měnová koncepce Aloise Rašína. Práce tedy nepojednává výhradně o měnové reformě jako takové, ale analyzuje měnovou politiku spojenou s osamostatněním a zhodnocením československé měny. V závěru je shrnuto výsledné zhodnocení měnové reformy a fakt, že samotná reforma jako nástroj deflační politiky neuspěla a že zhodnocení měny přes zahraniční kurz vedlo k pozitivním i negativním projevům v celém hospodářství.
Vedoucí práce: Pavel Dufek
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2014
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2014
Způsob přístupu: Internet
Keywords: národní hospodářství [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses