Ekonomické aspekty globálního populačního vývoje očima zastánců a kritiků T. R. Malthuse - Zelinka, Jan (2014)
Diskuse ohledně vyčerpatelnosti zdrojů a populace jsou v současnosti v popředí zájmu společnosti. Proti sobě stojí tábory zastánců a kritiků Thomase Malthuse. Cílem práce je ekonomická analýza hrozeb a výhod současného populačního vývoje s ohledem na teorie obou skupin. K řešení je využito statistických dat Světové banky, pomocí nichž je zhodnocena situace ve vybraných státech i ve světě. V dnešní době převládají spíše teorie kritiků, které poukazují na zlepšující se stav planety. Populační růst se v posledních letech zpomaluje a populace se blíží ke svému vrcholu, což by otevřelo prostor pro zvyšování lidského kapitálu, jenž je nejdůležitějším zdrojem, který máme. Zajištění růstu lidského kapitálu má potenciál zajistit vyřešení budoucích problémů souvisejících s nedostatkem současných přírodních zdrojů.