Ekonomická analýza dobré víry v úpravě vlastnických práv k nemovitostem podle nového občanského zákoníku - Vápeníková, Andrea (2014)
Tématem bakalářské práce je ekonomická analýza dobré víry v úpravě vlastnických práv k nemovitostem podle nového občanského zákoníku. Nový občanský zákoník č. 89/2012Sb. vešel v platnost 1. ledna 2014, spolu s ním prošel markantní změnou také Katastrální zákon č. 256/2013Sb., jejich nová ustanovení výrazně mění právní pohled na nabývání vlastnického práva k nemovitostem od neoprávněného, snaží se o jeho ochranu, což je jednou z největších odlišností od občanského zákoníku č. 40/1964Sb. Teoretická část práce je zaměřena na vymezení a genezi pojmu dobré víry, stejně tak na souvislost dobré víry s vlastnickým právem. Analytická část za pomoci nákladů na domožení se svých vlastnických práv nabytých v dobré víře, které jsou kvůli délce a náročnosti soudních sporů velmi drahé, a nákladů na obývání nemovitosti, dokazuje značnou neefektivitu dřívějších ustanovení. Závěr práce analyzuje snahu zákonodárců o nalezení konkordance mezi protichůdně působícími principy -- princip ochrany vlastnických práv nabytých v dobré víře a princip nemo plus iuris ad alium transferre potest quam ipse habet (nikdo nemůže převést více práv než sám má). Tento cíl byl teoreticky naplněn, až judikatura však ukáže, zdali byl naplněn i prakticky a nakolik efektivním se stal.