Důsledky devizových intervencí ČNB na ekonomiku ČR - Košická, Monika; Titze, Miroslav; Štěpánek, Pavel; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2014)
Česká republika se již nějakou dobu potýká s hrozbou deflace, a proto ČNB využila devizové intervence, které tomu mají zabránit. Práce zkoumá současný stav ekonomiky a hledá odpověď na otázku, zda toto znehodnocení koruny skutečně zabrání hrozící deflaci a případné deflační spirály. Pro naplnění cíle jsou využity metody deskripce, srovnávání, pozorování a analýzy, včetně vztahové analýzy. Teoretická část práce se zaměřuje na teoretické dopady depreciace na ekonomiku z makroekonomického hlediska. Dále řeším problém deflace a pro příklad uvádím probíhající deflaci v Japonsku. V praktické části porovnávám názory ČNB s jinými, alternativními názory na tuto situaci. V závěru práce se zabývám analýzou HDP, exportem a importem, směnnými relacemi, spotřebou a inflací. Na základě této analýzy jsem dospěla k závěru, že přestože došlo ke zlepšení stavu některých makroekonomických veličin, není prozatím možné to přisuzovat devizovým intervencím.
Vedoucí práce: Miroslav Titze
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2014
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2014
Způsob přístupu: Internet
Keywords: národní hospodářství [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses