Analýza institucionálního rámce managementu vybraných ekosystémů východního Krušnohoří - Kratochvíl, Martin (2014)
Cílem této bakalářské práce je na základě získaných dat z dotazníkového šetření výpočet ekonomické hodnoty vybraných ekosystémů ve východním Krušnohoří a následně analyzovat společně s kvalitativním šetřením, které proběhlo současné se sběrem dat dotazníkového šetření. Vybrané ekosystémy jsou typické pro Krušné hory a poskytují rekreační a estetickou funkci. Pro výpočet ekonomické hodnoty je použita metoda výběrového experimentu a podmíněného hodnocení. Na analýzu kvalitativního šetření je využívána institucionální analýza. Metoda podmíněného hodnocení je použita pro zjištění ochoty platit za zachování estetické funkce horských luk ve východním Krušnohoří. Vyčíslení ekonomické hodnoty může v návaznosti na kvalitativní šetření pomoci definovat nástroje managementu údržby ekosystémů, které pomohou ochránit, zachovat či obnovit ekosystém. V teoretické části jsou popsány vybrané metody hodnocení environmentálních statků a institucionální analýza. Praktická část obsahuje výsledky dotazníkového a kvalitativního šetření s interpretací výsledků.