Sociální ochrana zdravotně postižených osob - Vavrochová, Jaroslava; Poláková, Olga, 1944-; Říhová, Vladimíra; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2014)
Zdravotní postižení představuje sociální událost, která zásadním způsobem ovlivňuje život každého zasaženého jedince. Handicapované osoby tvoří podle odhadů 10% populace České republiky a patří mezi nejohroženější skupiny ve společnosti. Sociální ochrana zajišťovaná prostřednictvím aktivit státu a neziskového sektoru vyplývá ze sociálních rizik, kterým postižení lidé čelí a která jim brání v plné integraci do běžného života. Práce analyzuje systém sociálních dávek a služeb a dále poukazuje na opatření eliminující rizika a hodnotí jejich efektivitu. Nejúčinnějšími nástroji jsou vládní nařízení, vyhlášky a legislativní prostředky. Efektivní sociální zabezpečení zlepšuje postavení znevýhodněných osob a přispívá k jejich začlenění do společnosti. Následný rozbor údajů o sociální péči z hlediska nákladovosti a nabídky služeb hodnotí úroveň zařízení poskytujících sociální služby a potvrzuje, že současná míra sociální ochrany zdravotně postižených osob je dostačující.
Vedoucí práce: Olga Poláková
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2014
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2014
Způsob přístupu: Internet
Keywords: národní hospodářství [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses