Analýza vývoje veřejných rozpočtů v ČR od roku 1993 do současnosti se zvláštním zřetelem na rozpočty obcí v souvislosti s rozpočtovým určením daní - Márová, Hana (2014)
Rozpočty územních samosprávných celků nabývají na významu díky pokračující decentralizaci kompetencí veřejné správy. S tím souvisí zajištění finančních prostředků, které by mělo odpovídat svěřeným povinnostem. Při zhodnocení vývoje právního rámce rozpočtového určení daní v ČR od roku 1993 do současnosti je sledován zvyšující se trend ve směřování finančních prostředků do rozpočtů obcí. V následné analýze rozpočtů obcí v letech 2003 až 2012 je zaznamenáno několik důležitých návazností na legislativní úpravu RUD, ale také na pokles ekonomické výkonnosti. Z analýzy je zřejmé, že RUD má pro příjmy obcí rostoucí význam a jeho nastavení je velmi ovlivněno nepříznivým ekonomickým vývojem a nesprávnými odhady inkasa daní.