Vyvolají Bitcoiny revoluci měnového systému? - Vít, Ondřej; Doležal, Ondřej; Sunega, Petr, 1975-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2014)
Tato práce prezentuje ekonomickou analýzu virtuální měny a platebního systému Bitcoin. Práce má několik cílů, z nichž hlavním je odpovědět na otázku, jestli Bitcoiny vyvolají revoluci na měnovém trhu. K zodpovězení otázky aplikuji teoretické poznatky o penězích ekonomů Rakouské školy, které aplikuji na měnu Bitcoin. Pomocí nich je vysvětleno, že se jedná o specifický druh peněz, jejichž podstata je opravdu revoluční. Avšak nelze předpokládat, že by mohly vyvolat opravdu významné změny v současném peněžním systému. Pro lepší pochopení veškerých souvislostí se práce částečně zabývá i vznikem směny a evolucí peněz. Z celkové ekonomické analýzy vyplývá, že Bitcoiny jsou novým druhem měny, který obíhá současně se současnými penězi, avšak nemůže je nahradit. Právě specifičnost systému vytváří překážky, které brání v jeho rozšíření a širším využití. Přínosem této práce je komplexní ekonomická analýza měny Bitcoin spolu s predikcí jejího budoucího vývoje.
Vedoucí práce: Ondřej Doležal
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2014
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2014
Způsob přístupu: Internet
Keywords: národní hospodářství [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses