Analýza imigrační politiky Švýcarska - Kubák, Adam; Ševčíková, Michaela; Šimíček, Petr; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2014)
Bakalářská práce se zabývá imigrační politikou ve Švýcarsku. Cílem je zanalyzovat vývoj migrace ve Švýcarsku, tak aby bylo možné porozumět aktuálnímu dění, a to především klíčovému referendu z 9. 2. 2014, ve kterém bylo schváleno obnovení restrikčních opatření proti cizincům. Spolu s tím práce odpovídá na otázky, jak se vyvíjela struktura zahraničního obyvatelstva a zda příliv zahraniční pracovní síly zvýšil nezaměstnanost domácích pracovníků. Při analýze bylo zjištěno, že důsledky referenda jsou velmi závažné pro vztahy EU a Švýcarska, v krajním případě může dojít i k vypovězení bilaterálních smluv. Přistěhovalci nezaměstnanost Švýcarů příliš nezvyšují a při ekonomických krizích roste převážně nezaměstnanost cizinců. U skladby zahraničního obyvatelstva byl klíčový rok 1990, kdy byl zaveden three circle model, který podpořil příliv kvalifikovanější síly. Přínosem práce je poskytnutí uceleného obrazu o migraci ve Švýcarsku s analýzou možných dopadů referenda z 9.2.2014.
Vedoucí práce: Michaela Ševčíková
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2014
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2014
Způsob přístupu: Internet
Keywords: národní hospodářství [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses