Porovnání vybraných nástrojů Evropské centrální banky a Federálního rezervního systému - Bartošková, Karolína; Ševčíková, Michaela; Pfeifer, Lukáš; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2014)
Cílem bakalářské práce je zhodnocení použití běžných i mimořádných nástrojů monetární politiky Federálního rezervního systému a Evropské centrální banky, se zaměřením na reakci obou institucí po vypuknutí hospodářské krize v roce 2007. V úvodní části jsou definovány obě centrální banky, popsány základní principy monetární politiky a nezávislost těchto bank. V rámci praktické části jsou zanalyzovány hlavní programy použité centrálními bankami a vysvětlen možný dopad jejich působení. Výčet záchranných opatření obsahuje vymezení nákladů vynaložených na poskytnutí finanční pomoci. Závěrem dokazuji, že kvantitativní uvolňování bylo financováno dodatečně vytvořenými prostředky a že kroky Evropské centrální banky i Federálního rezervního systému mají stejný charakter přímého financování dluhu.
Vedoucí práce: Michaela Ševčíková
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2014
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2014
Způsob přístupu: Internet
Keywords: národní hospodářství [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses