Analýza drogově závislých na trhu práce v České republice - Obořilová, Veronika (2014)
Cílem bakalářské práce je analýza uplatnění drogově závislých na trhu práce. Konkrétně se zaměřuje na projekt s drogovou problematikou "Síť služeb pro osoby ohrožené sociální exkluzí z důvodu závislosti", který proběhl v letech 2005 -- 2007 v nízkoprahovém kontaktním centru Oblastní charity Břeclav. V teoretické části je popsán trh práce obecně a následně jsou porovnány míry nezaměstnaností v zemích Evropské unie. Práce se dále zabývá drogově závislými, jejich definicí a důsledky užívání návykových látek. Popisuje současný stav v České republice, její protidrogovou politiku stejně tak jako strategie evropských zemí. Zaměřuje se také na způsoby financování pomoci návratu do normálního života a možnostmi čerpání finančních prostředků z fondu Evropské unie. Praktickou částí je analýza úspěšnosti projektu při nalézání práce uživatelů návykových látek a jejich udržení si získaného zaměstnání. Osloveno bylo 304 osob, které se daného projektu zúčastnili. Bylo zjištěno, že většina respondentů si není schopna získanou práci udržet a následně ztrácejí zájem znovu se o práci ucházet.