Analýza politiky zaměstnanosti v ČR dnes a před dvaceti lety - Votava, Filip (2014)
Cílem mé bakalářské práce je analýza a komparace politiky zaměstnanosti v ČR od roku 1993 do současnosti. V teoretické části práce jsou vysvětleny pojmy vztahující se k řešené problematice a analýza politiky zaměstnanosti v historickém kontextu. V praktické části se kromě samotné analýzy této politiky zabývám hlavně vývojem výdajů na politiku zaměstnanosti, kde porovnávám procentuální zastoupení aktivní a pasivní části na celkových výdajích a zkoumám důvody vzrůstu nákladů na podporu v nezaměstnanosti od roku 1993. Dále se zaobírám vztahem mezi výší výdajů na politiku zaměstnanosti a mírou nezaměstnanosti a také vývojem struktury uchazečů o zaměstnání. V posledním oddíle práce se zaměřuji na současný stav politiky zaměstnanosti a udávám vlastní návrhy, jak celý systém zjednodušit.